Skal billigst altid vinde over bedst?

Tilbud, rabat, outlet, procenter, kø-tilbud mm.

Hvis du kigger rundt omkring i landskabet vil du finde utallige eksempler på at der konkurreres på prisen.

Men er billigst bedst? Eller bare billigst?

Jeg er udmærket klar over, at vi her i efterdønningerne af den ”unævnelige krise” – som jeg i øvrigt slog op med (ved ikke hvorfor den så bliver hængende i periferien), er nød til at tænke over pris – jeg gør det da selv, når jeg i det daglige skal ud og handle.

Jeg kigger efter pris – det gør jeg bestemt, men ofte ender jeg med at vælge at købe den samme vare bare et sted hvor den er billig – kvaliteten er den samme.

Men i jagten på at få tingene så billigt som muligt – risikere vi at det billige vinder over det bedste –og i visse tilfælde ender det med at blive det dyreste, fordi man har fået en vare til en dårligere kvalitet, entreret med ufaglærte som ikke har den fornødne baggrundsviden om det produkt de sælger dig – eller i værste fald begge dele – spørg bare deltagerne i tv-programmet ”Klamphuggerne” om det.

Indenfor social og sundhedsvæsnet har man ligeledes mange steder kigget på pris og ikke på kvalificeret arbejdskraft eller kvalitet – det har f.eks. betydet væsentlig dårligere rengøring på mange hospitaler med der til førende smittefare.

Det sker over alt også i min branche – firmaer der selv tager deres egne billeder, nogen kan og nogen kan bestemt ikke. Man bliver ikke fotograf bare fordi man står med et digitalkamera i hånden.

Der ligger en 3-4 årig lang uddannelse bag, hvis man har valgt at tage uddannelsen,  med mange tekniske, faglige og håndværksmæssige input som en hobby –fotograf ikke har tilegnet sig.

Det betyder ikke at jeg ikke synes at autodidakte kan være dygtige, for dem er der rigtig mange af, har selv arbejdet sammen med en del – og kvaliteten af deres arbejde var i top.

Men jeg vil godt sætte spørgsmålstegn ved altid at vælge det billigste frem for det bedste,  for jeg oplever flere af mine kolleger der, for at holde firmaet kørende må afskedige personale, de tager ikke elever ind mere eller i værste fald må dreje nøgle om – og dermed fratager man rigtig mange unge mennesker muligheden for at tage den uddannelse de gerne vil og som regeringen gerne ser de gør.

At lade bedst vinde over billigst – det betyder nødvendigvis ikke at det bliver dyrt!